De verdediging in

Lees voor met webReader

Door Maaike Borst

Toen ik thuis zat met mijn gebroken enkel kreeg ik van de buurvrouw de vraag hoe ik dat nu deed met de salon en mijn inkomsten.
Dat vind ik zo lastig, want ik ga en wil er niet over liegen, maar ik wil ook niet vertellen hoe het zit. Ik krijg dan namelijk het gevoel dat ik mij moet verdedigen. Toen ik vertelde dat ik een Wajong had vroeg ze er verder niet naar.

Maar soms in andere situatie vragen mensen wel door. Ze kunnen best brutaal vragen stellen, bijvoorbeeld waar ik mijn vaste lasten van betaal, omdat ik net begonnen ben met mijn eigen schoonheidssalon. Dan vertel ik dat ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt ben door een ongeluk wat ik heb gehad. En je ziet ze vaak even scannen opzoek naar iets wat je kan zien. Op zulke momenten denk ik weleens had ik mijn scheve bekkie (had ik in het begin door verlamming) nog maar, dan konden mensen het zien. Ik ga me dan altijd een beetje verdedigen.

Dan komt de volgende vraag. Maar dit is een koophuis toch?
Ja dit is ook koophuis en ik woon alleen.

Omdat ik arbeidsongeschikt ben geraakt door een tegenpartij heb ik een schadevergoeding gekregen waar ik mijn vaste lasten van betaal.
Dan kunnen mensen serieus tegen me zeggen:
Zo dat is de moeite waard.
Ik denk dat ik me ook maar laat aanrijden.
Jij bent daar goed mee weg gekomen.

Wat die mensen niet snappen en zien is dat ik heel erg hard heb moeten vechten om dit te bereiken.
Ze zien niet dat ik na een behandeling even ga liggen of dat ik soms niet naar een verjaardag kan omdat dit te vermoeiend is. Als ik onverwachts mee word gevraagd naar iets dat ik dan nee moet zeggen, omdat ik er geen rekening mee had gehouden en het onverwachts is, dus als ik ga ik daar zeker een week last van heb. En ja het is fijn dat ik dat geld heb gekregen, maar ik moet er wel heel mijn leven mee doen. Het is geen loterij die ik heb gewonnen. Door dat geld kan ik modaal leven. En ja ik heb het niet slecht, maar ik heb ook veel moeten opgeven. En als ze dat niet (willen) snappen, jammer dan!

Dit is zo’n stukje van mijn leven wat anderen eigenlijk niet veel aangaat. Dus de ene keer lul ik er om heen en soms probeer ik het uit te leggen. Maar ik heb dan altijd het gevoel en de behoefte om te verdedigen.

Geef een reactie