De zoektocht naar een geschikte woonvorm

Lees voor met webReader

Door Evelien Rookmaker

Vanaf mijn achttiende verjaardag (9-03-2014) ben ik opzoek naar een geschikte woonvorm. Want ik wil graag zelfstandig kunnen leven, maar ik heb wel adl-hulp nodig. Ik wil niet afhankelijk zijn van bepaalde tijden. Bijvoorbeeld dat ze je om acht uur komen helpen douchen. Ik kwam uit bij het Fokusproject.

Het Fokusproject is een project door heel Nederland. Dan kun je bepaalde huizen huren en dan verleent Fokus de hulp die je nodig hebt. De hulp roep je op via een intercom, dan komen ze je binnen 15 minuten helpen. Je hoeft van te voren niets te plannen. Ik dacht: ‘Dat is geweldig!’. Dus ik schreef mij daar in. Na veel telefoongesprekken moest ik mijn dossier van het indicatiebesluit van het CIZ (Centrum Indicatie Zorg) opsturen. Ze zeiden dat het ongeveer vijf á zes weken ging duren, voordat ik het dossier binnen zou hebben. Dus ik ging bellen met het CIZ. Daar kreeg ik te horen dat ik het schriftelijk moest aanvragen. Ik schreef een brief en binnen een week lag er een CIZ envelop in de brievenbus. Ik dacht: ‘dat is snel’ en maakte hem open. Ik zag meteen dat het het besluit was in plaats van het dossier. Ik heb weer gebeld met het CIZ en weer schriftelijk aangevraagd. En toen heb ik weer het besluit gekregen. Gelukkig heb ik uiteindelijk het dossier gekregen.

Na het opsturen van mijn dossier naar Fokus, werd ik gebeld door Fokus. Ze hadden nog een paar vragen over het dossier. Aan het einde van het gesprek werd er gezegd dat ik was goedgekeurd. Ik gaf mij gelijk voor een aantal plaatsen op. Mijn voorkeur gaat uit naar Breda, maar daar is de wachtlijst erg lang. Daarom ging ik in Roosendaal kijken, want daar was een woning vrij.

Ik ging met drie andere mensen kijken. Eerst gingen we even de buurt verkennen. De buurt lijkt mij niet zo leuk. In het huis bleek dat er nog heel veel aangedaan moest worden. Ik kreeg ook te horen dat de wachttijd vaak driekwartier is. Dat vind ik erg lang ten opzichte van een kwartier, wat eerst werd gezegd. Ze moesten mij nog een keer keuren. Dat deden ze met een huisbezoek.

Twee mensen kwamen diezelfde week nog langs. Toen wilden ze weten op welk tijdstip ik hulp nodig had en wat voor hulp. Ik heb alles verteld, maar ik dacht in mijzelf ‘jullie standpunt is toch onafhankelijk van tijden’. Aan het einde van dit gesprek werd ik hier ook goedgekeurd.

Toen ging ik alle plus en minpunten tegen elkaar afwegen, toen heb ik besloten om te wachten tot er een huis vrijkomt in Breda. Ook al kan dat nog heel lang duren. Tussentijds ga ik een woning zoeken in mijn woonplaats, totdat er een woning vrijkomt in Breda. Ik ben nog aan het kijken hoe ik daar de zorg ga regelen. Ik kom hier nog op terug in één van mijn volgende blogs.

fockus

Geef een reactie