Lijstjes!

Lees voor met webReader

Door Geertje van der Velden

De laatste loodjes van de opleiding tandartsassistente, eindelijk, bijna klaar! Maar nu moet ik gaan leren voor mijn eindexamens. Hoe ga ik dit toch aanpakken? Ik kan door mijn hersenletsel heel moeilijk plannen. Wanneer ga ik wat leren? Ik moet 13 boeken kennen voor het theorie examen en dan voor het praktijkexamen alle protocollen van de behandelingen.

Vroeger heb ik ooit het boek ‘Lena Lijstje’ gelezen, dat meisje maakte overal lijstjes van. Ik doe dat nu ook, eigenlijk iedere dag wel. Klinkt misschien heel kinderachtig of vergeetachtig, maar het helpt echt! Hier staat dan op wat ik die dag wil doen. Meestal nummer ik het, nummer 1 is dan het belangrijkste en nummer 4 bijvoorbeeld zou ook morgen kunnen. Ik maak vaak genoeg mee dat ik helaas niet alles van mijn lijstje kan doen of af krijg, omdat ik onverwachts te moe ben, mezelf niet meer kan concentreren of ineens heel veel pijn heb. Dan kom ik weer bij veranderingen, daar heb ik ook heel veel moeite mee, dus wat heb ik van mijn lijstjes geleerd? Schrijf niet teveel dingen op een dag op! Wat vandaag niet hoeft, komt morgen wel!

Ik heb liever een lijstje dat iets te kort is en waardoor ik die dag tijd over houd of een extra rustmomentje in kan lassen. Dat is beter dan dat ik de helft niet afkrijg om wat voor reden dan ook en mezelf weer druk ga maken, omdat het dan verandert en dan heb ik weer hoofdpijn de rest van de dag.

Maar lijstjes kun je niet alleen maken voor wat je op een dag gaat doen, ik maak ze eigenlijk voor van alles! Naast de lijstjes voor wat ik die dag wil doen maak ik net zoals veel mensen boodschappenlijstjes, wat hebben we nodig? Ik kan moeilijk dingen onthouden, dus voordat ik de helft vergeet in de winkel heb ik mijn lijstje bij me!

Soms maak ik ook gewoon een lijstje wat er goed ging, als ik eventjes in een dip zit bijvoorbeeld. Dan maak ik een lijstje met positieve dingen, dingen die mij kracht geven en dingen die ik goed heb gedaan, zo kijk ik minder negatief naar de dingen die niet lukken of fout gaan.  Of ik maak een lijstje met dingen die ik nog graag wil hebben, zodat ik ervoor kan gaan sparen.

Het volgende lijstje buiten mijn daglijstjes om, wordt een lijst met dingen die ik nog wil doen in het leven! Dit heb ik pas geleden op tv gezien een zogenaamde ‘Bucket List’,  zo heb je altijd een doel om voor te vechten!

lijstjeslijstjeslijstjestodolist

Geef een reactie