Revalidatie

Lees voor met webReader

brainstormtklein3.jpgTijdens je revalidatie kun je te maken krijgen met verschillende mensen. Maar wat doen ze nou eigenlijk allemaal en waar kunnen ze jou mee helpen?

• Revalidatiearts
Hij of zij is de arts die verantwoordelijk is voor jou en jouw revalidatie en heeft contact met alle specialisten die met jouw revalidatie bezig zijn. Samen met de revalidatiearts wordt het behandelplan afgesproken en wordt tussentijds gekeken hoe het met de revalidatie gaat, waar meer aandacht aan besteedt moet worden en wat eventueel afgerond is.

• Fysiotherapeut
Met de fysiotherapeut worden vaardigheden als zitten, liggen en lopen behandeld. Ook het gebruiken van en bewegen met je handen. Als je in een rolstoel zit helpt de fysiotherapeut hier ook mee om te gaan. Daarnaast zorgt de fysiotherapeut ervoor dat je sterker wordt en een betere conditie krijgt. Dit kan door middel van oefeningen in de fitnesszaal of bijvoorbeeld door te zwemmen onder begeleiding.

• Ergotherapeut
Een ergotherapeut leert je jezelf te redden in het dagelijks leven. Dit kan op verschillende gebieden bijvoorbeeld in het huishouden of met je dagelijkse verzorging. Soms zijn hierbij hulpmiddelen nodig. De ergotherapeut leert je tips en trucs, met de bedoeling dit (uiteindelijk) zelfstandig uit te kunnen voeren.

• Activiteitenbegeleider
Samen met de activiteitenbegeleider kijk je naar verschillende soorten van vrijetijdsbesteding. De activiteitenbegeleider helpt je bijvoorbeeld met het weer oppakken van je hobby. Desnoods met hulpmiddelen.

• Logopedist
Een logopedist onderzoekt, behandelt en begeleidt je met problemen die te maken hebben met communicatie, eten en drinken.

• Psycholoog
Een psycholoog helpt je met de (geestelijke) verwerking van het overkomen en/of ontstaan van jouw (niet-aangeboren) hersenletsel. Hij of zij probeert vaak d.m.v. gesprekken uit te vinden waarom je je op een bepaalde manier voelt en handvatten mee te geven die je ondersteunen in het leren omgaan met deze gebeurtenis in je leven.

• Maatschappelijk werker
Een maatschappelijk werker ondersteunt je bij het oppakken van je dagelijks leven en indien nodig je werk.
Bron: www.revalidatie.nl
Bron: www.rijndam.nl

Strips gemaakt door: Manon de Koning

Klik op de afbeeldingen om ze groter te maken.

Strip overprikkelinigStrip prikkelsStrip doorzetten

 

Geef een reactie