Opleiding

Lees voor met webReader

brainstormtkleinmini.jpg

Wanneer je hersenletsel hebt, wil je misschien ook een opleiding volgen. Maar je moet nu eenmaal met sommige dingen rekening houden door je hersenletsel. Welke keuzes heb je? En welke begeleiding en aanpassingen zijn er mogelijk?

Regulier onderwijs

Je kunt regulier onderwijs volgen. Je gaat dan naar de ‘gewone’ school. Je kunt op deze scholen gebruik maken van extra begeleiding.

Middelbaar Onderwijs en MBO
Op het Middelbaar Onderwijs en het MBO kun je gebruik maken van een ambulant begeleider. Deze begeleider zal samen met jou, je leerkrachten en eventueel je ouders in gesprek gaan om het onderwijsprogramma zo in te vullen dat het haalbaar voor je is. De ambulant begeleider kan bijvoorbeeld aangepast meubilair voor je regelen of een dubbel boekenpakket. De ambulant begeleider wordt betaald vanuit een rugzakje. Deze kun je samen met de intern begeleider/zorgcoördinator van jouw school aanvragen. Het rugzakje staat voor een geldbedrag. Naast de kosten voor de ambulante begeleiding kun je ook andere aanpassingen betalen uit de rugzak. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan één-op-één bijles voor een vak dat lastig voor je is.

HBO en WO
Op het HBO en op het Wetenschappelijk Onderwijs kun je helaas geen gebruik maken van een ambulant begeleider. Wel kun je terecht bij de decaan van jouw opleiding. Als je nog aan een opleiding moet beginnen is het slim om vooraf een gesprek met de decaan aan te vragen. Zo kun je de decaan alvast op jouw komst voorbereiden en samen alvast zoeken naar aanpassingen die de opleiding haalbaar voor jou maken. Bespreek ook tijdens dit gesprek bij wie jij terecht kunt met welke vragen. Wat doet de decaan en wat doet je Studie Loopbaan Begeleider (SLB’er)? Veel scholen hebben platforms voor mensen met een handicap. Daar kun je andere studenten met een beperking spreken en kom je in contact met mensen die jou verder kunnen helpen. De manier waarop dit ingericht is verschilt per school, kijk daarvoor dus eens op de website van de school of pak de telefoon.
Ook kun je contact opnemen het Expertise centrum Handicap + Studie. Zij begeleiden scholen bij het toegankelijk maken van studies voor mensen met een handicap. Op hun site zijn ook veel tips over studeren met een handicap te vinden.

 

studie 2

Speciaal Onderwijs

Je kunt ook Speciaal Onderwijs volgen. Op het Speciaal Onderwijs wordt rekening gehouden met je hersenletsel. De klassen zijn bijvoorbeeld kleiner, waardoor je je makkelijk kunt concentreren. Daarnaast kunnen deze scholen vaak je lesrooster aanpassen op jouw energieniveau. Je kunt je tentamens en examens bijvoorbeeld over een langere periode spreiden.

Voor het volgen van Speciaal Onderwijs heb je een indicatie nodig. Als je nog geen indicatie hebt kun je deze aanvragen samen met je oude school, je revalidatiearts of met een medewerker van de school waar je graag naar toe wilt.

Middelbaar Onderwijs
Het Middelbaar Onderwijs kent diverse soorten speciaal onderwijs. Leerlingen met hersenletsel komen meestal terecht op een mytylschool. Op de mytylschool zitten leerlingen met een lichamelijke beperking. In Nederland zijn diverse mytylscholen. Niet op alle scholen wordt elk niveau aangeboden. De niveaus variëren van praktijkonderwijs tot VWO. Een mytylschool zit vaak aan een revalidatiecentrum vast. De leerlingen van de mytylschool revalideren tussen hun lessen door. Op de mytylschool zijn kleine klassen met veel individuele aandacht. Alle leerlingen werken op hun eigen tempo aan een individueel programma.

MBO
Op vijf locaties in Nederland kun je het REA-college vinden. Het REA-college biedt enkele MBO-opleidingen op diverse niveaus aan voor leerlingen met een beperking. Zij bieden praktijkgerichte opleidingen die aansluiten op jouw mogelijkheden. Je opleiding aan het REA-college wordt gefinancierd door het UWV. Van hen heb je dus ook toestemming nodig om de opleiding te gaan volgen. Om te kijken of dit wat voor je is en om te zien of je hiervoor in aanmerking komt kun je een afspraak maken met het REA-college.

HBO en WO
Helaas is er geen speciaal onderwijs op HBO- en WO-niveau. Als het volgen van een reguliere opleiding lastig voor jou is, kun je ervoor kiezen een thuisstudie te doen via organisaties als het NTI of LIO. Je kunt, bij sommige opleidingen, de opleiding volledig thuis op je eigen tempo doen. Je kunt bij dit soort organisaties een gesprek aanvragen met een studiekeuzeadviseur. Je vertelt dan over je situatie, je mogelijkheden en je interesses. Samen kun je dan kijken naar een geschikte opleiding voor jou.
Kijk hier voor meer informatie: thuisstudies opzoeken en vergelijken.

Tips voor het studeren met hersenletsel

 • Licht je docenten in over je hersenletsel en zoek samen naar mogelijke aanpassingen. Je kunt gerust vertellen dat je niet precies weet wat je nodig hebt om te studeren, omdat je dat zelf ook moet ontdekken. Spreek daarom regelmatig evaluatiemomenten af.
 • Wees open over je hersenletsel naar je klasgenoten. Alleen dan kun je begrip en eventuele hulp verwachten.
 • Heb je moeite met het maken van een planning en werken met deadlines? Schakel dan op tijd hulp in bij het maken van een planning.
 • Is het lastig voor je om én aantekeningen te maken én de les te volgen? Vraag dan of je de aantekeningen van een klasgenoot mag kopiëren en luister zelf alleen tijdens de les.
 • Kom je vaak in tijdnood tijdens toetsen? Vraag dan extra tijd aan.
 • Is je concentratie weg? Probeer even alleen naar buiten te gaan tussen de lessen door. Zo kun je tot rust komen.
 • Zijn de lessen lichamelijke opvoeding te zwaar van je? Er is een mogelijkheid hier vrijstelling voor te krijgen. Overleg dit met je mentor.

 

4 gedachten over “Opleiding

 1. Ik ben zo een beetje aan het lezen en het doet me toch pijn.
  Zoals ik het lees moeten we onszelf zielig vinden en excuses maken.
  Terwijl ik in het leven sta van ja er is mij iets ernstigs overkomen deal with it and move on.
  Ja het is klote dat ik geen auto meer mag rijden of niet meer mag werken.
  Mijn wereld is kleiner geworden je gaat niet zomaar ergens meer heen.
  Ik ben voornamelijk thuis, maar kijk eens wat je nog wel hebt…
  Ik heb een goed inkomen mijn eigen huis en alle tijd om me met dingen bezig te houden die ik leuk vind.
  Zo ben ik met anderen bezig met het organiseren van een heel mooi evenement in Frankrijk eind augusus. http://www.earth-day-global.com
  En ik heb mij NAH pas op latere leeftijd gekregen op mijn 24ste en niet vanaf mijn geboorte als je ermee geboren word ken je niet anders in mijn geval ik ken anders en moet hier elke dag mee leven. Dit doe ik ook en ik heb geen extra hulp nodig ik kan alles gewoon zelf doen het duurt misschien ietsje langer nou en ik heb de tijd ik word betaald om niet te werken hehe.
  Tom Schutte

 2. Beste Tom,

  Wat jammer om te horen dat het lezen op deze site jou pijn doen. Graag willen wij even op jouw bericht reageren. Deze site is absoluut niet om zielig te doen of excuses te maken. Integendeel: hij is bedoeld om elkaar te helpen zoveel mogelijk te doen. Door elkaar tips te geven, naar elkaars verhalen te luisteren en door relevant nieuws te delen.

  We hebben de afgelopen week veel reacties van jongeren gehad die blij zijn dat deze site er is. Omdat zij zich in elkaars verhalen herkennen en elkaar inspireren en dingen leren van elkaar. Het is, in onze ogen, juist goed dat hier een plek is om met elkaar te delen, daar heeft ‘de buitenwereld’ dan ook geen last van.

  Wij snappen dat het heel veel lastiger is als je op latere leeftijd hersenletsel hebt gekregen. Maar ook als je bij je geboorte hersenletsel hebt gekregen loop je in nieuwe situaties (bv werk/school) weer tegen dingen aan. Die dingen kunnen we hier delen, niet om te zeuren of zielig te doen, maar om te leren van mensen die al eerder in zo’n situatie kwamen.

  Natuurlijk is de keus aan een ieder of en welke hulp hij ingeschakeld. Maar onze persoonlijke ervaring is dat je met die hulp juist verder kunt komen. Die hulp hoef je niet je leven lang te hebben, maar kan je wel tijdelijk een zetje geven om verder te komen.

  Goed om te horen dat je kijkt naar wat je nog meer hebt. Dat is ook iets wat wij absoluut doen. En naar onze mening kan dat ‘meer’ juist ‘meer’ worden als je je verhaal kwijt kunt en elkaar kunt helpen.

  Wij hopen dat we hiermee duidelijk hebben gemaakt wat Brainstormt en haar doel is. En dat je je keuze kunt maken om actief op ons forum aan te sluiten of dat je hier geen behoefte aan hebt.

  Groeten,

  De meiden van Brainstormt.nl

 3. helaas heb ik door epilepsie verkeerde medicatie gekregen en extra NAH opgelopen waardoor ik mijn havo examen (die al werd gesplitst) niet haalde door die nieuwe NORM…
  enorm balen natuurlijk en rea college wil de studie die ik wil gaan doen niet bekostigen, zeer jammer.
  Omdat ik dus niet een volledig Havo diploma heb, ben ik al met een decaan gaan praten en die probeert het nu bij de directeur, nog even afwachten.
  Anders ga ik toch maar een thuisstudie volgen, een MBO opleiding regulier geeft mij te veel prikkels. Iemand ook in een situatie als deze?

 4. Hoi Steppoz,

  Bedankt voor je reactie. Wat onwijs balen, zeg. Ik zet jouw reactie op het forum onder het kopje opleiding. Dat kunnen anderen ook reageren en je wellicht van tips voorzien. We zien je graag daar!

  Groetjes,

  brainstormt – Tess

Geef een reactie