Categorie archief: Noortje

Noortje van Lith heeft door zuurstofgebrek een Cerebrale Parese. Ze is spastisch en kan niet lopen. Dus ook niet naar school zeker? Nee joh, wat denk jij nou. Noortje vertelt ons alles over haar opleiding en ambities.

Mijn eerste stageperiode

Lees voor met webReader

Lange tijd heb ik niets meer laten horen dit kwam ook omdat ik simpelweg niet wist waar ik over moest schrijven.

Van 5 september tot 19 januari 2017 heb ik stage gelopen bij de Gemeente Bergen op Zoom (Noord-Brabant). Tijdens deze stage ging het er vooral omdat ik kennis zou maken met de werkvloer. Ook heb ik voor school een onderzoek moet uitvoeren in het kader van mijn opleiding. (Juridisch Medewerker).

De afdeling waar ik stage liep was de afdeling Personeel en Organisatie, op deze afdelingen voeren ze eigenlijk alles uit met betrekking tot het personeel. Hierbij kan men denken aan het aannemen van nieuwe mensen, afwijzen van sollicitaties et cetera.

Mijn voornaamste werkzaamheden bij de gemeente Bergen op Zoom waren verdelen van de interne post, sollicitaties printen, sollicitaties afwijzen, Excel bestanden maken en het verwerken van gegevens.

Tijdens deze stage kwam ik erachter dat het werken op de afdeling Personeel en Organisatie niets voor mij is omdat ik meer vraagstukken zou willen krijgen vanuit de maatschappij zelf. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het aanvragen van een rolstoel, als dat niet lukt ,waarom lukt dat dan niet?

Overigens ben ik wel blij dat ik nu ervaring heb opgedaan op de werkvloer, nu weet ik namelijk ook hoe het is om met collega’s samen te werken.

Ik heb mijn stage met een voldoende kunnen afsluiten, dit geeft mij en hopelijk ook andere met een beperking een goede positieve boost om er voor te gaan ook al kan het soms moeilijk zijn.

Momenteel ben ik weer bezig met school, het tweede leerjaar van de opleiding, dit jaar bestaat voornamelijk uit projecten en een aantal toetsen.

Noortje

Hoe gaat het op het MBO (2)

Lees voor met webReader

Hoe gaat het nu vier maanden later op het MBO?

Zoals jullie weten ben ik per 1 september 2015 begonnen aan de opleiding Juridische dienstverlening. Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin op de opleiding, ik haal goede cijfers en mijn beperking is eigenlijk gewoon niet aanwezig vind ikzelf. Ik ondervind geen hinder van mijn beperking op school, ik kan overal heel goed komen met mijn rolstoel.

Afgelopen week heb ik een gesprek gehad over mijn voortgang op de opleiding. Ik heb tijdens dit gesprek te horen gekregen dat ik op de opleiding mag blijven, dit evaluatiegesprek was afgesproken tijdens het intakegesprek, ze zouden na twee periodes kijken of ik mocht blijven. Omdat ik een beperking heb is het voor de school moeilijk inschatten of ik het aankon, ik was natuurlijk al heel blij dat ze mij aannamen dus die ‘proefperiode’ maakte voor mij niet zoveel meer uit.

Ze hebben zelfs gezegd dat ik in aanmerking zou kunnen komen om de opleiding versneld te kunnen doen vanwege mijn goede cijfers en beroepshouding. Van het versnelde traject heb ik toch afgezien omdat het maar een half jaartje zou schelen. Als ik het versnelde traject zou gaan doen dan heb ik waarschijnlijk ook geen plezier meer in mijn studie omdat de werkdruk dan in een keer erg hoog is. Nu kan ik het prima bijhouden en heb ik nog veel vrije tijd over.

Ook heb ik met hulp van een docent een stage kunnen regelen, zoals jullie weten is het zoeken naar een geschikte stage wel eens een opgave als je een beperking hebt. Ik ging op sollicitatiegesprek, dit was best spannend want het was mijn allereerste sollicitatiegesprek, gelukkig waren de mensen daar erg enthousiast en hebben ze mij aangenomen.

Kortom, ik heb het erg naar mijn zin op de opleiding en ik hoop dat jullie ook kunnen leren van mijn ervaringen binnen het reguliere onderwijs.

Hoe is het op het MBO?

Lees voor met webReader

Per 1 september ben ik begonnen met mijn MBO-opleiding Juridisch medewerker niveau 4.

Ik vond het erg spannend want ik wist niet bij wie ik in de klas zou komen en hoe de mensen zouden reageren op mijn beperking.

Gelukkig ben ik volledig geaccepteerd door mijn klasgenoten. Ze helpen mij goed wanneer het nodig is. Ik ben wel iemand die het liefst alles zelf doet, maar wanneer het echt niet lukt vraag ik wel om hulp.

Ik kreeg in het begin een beetje het idee dat ze het mij makkelijker wilde maken dan mijn klasgenoten. Ik zei tegen de docent ‘’Nee ik doe gewoon wat de rest van de klas ook doet’’

Ik wil namelijk niet anders behandeld worden dan mijn klasgenoten. Als iets echt niet gaat dan laat ik dat zelf echt wel weten, dan kan ik zelf een oplossing bedenken voor het probleem.

Het klinkt misschien gek maar ik voel me veel beter op deze school dan op mijn vorige school, mijn vorige school was een ‘’Voortgezet speciaal onderwijs’’. Ik denk dat het ook te maken heeft met de opleiding die ik volg omdat ik bij deze opleiding iets doe wat ik leuk vind en waarin ik ook verder kan studeren.

Ook ben ik nu eerder thuis van school, ik zat toen weleens tot kwart voor vijf in de taxi omdat ik nog mensen thuis moest brengen en mijn school was twintig kilometer verderop. Nu zit op een school dat vier á vijf kilometer verderop is van mijn huis dus de reistijd is ook veel korter.

Het verbaast mij wel dat ze zeggen ‘’jij krijgt een kans om te laten zien wat je kunt’’, terwijl ik net als een ander zonder beperking evenveel kans verdien. Maar bij de anderen uit mijn klas spreken ze niet van een kans. Ik vind dat de school ook een kans krijgt, want zij leren ook van mij waardoor de MBO-school het hopelijk aandurft om meer mensen met een beperking aan te nemen. Want wij en andere met een beperking kunnen ook gewoon meedoen in de maatschappij!

GESLAAGD!

Lees voor met webReader

Geslaagd!

Afgelopen dinsdag en woensdag was het eindelijk zover de mondelinge examens gingen van start na maar liefst 7 weken hard oefenen voor de mondelinge examens.

Dinsdag had ik 4 vier examens namelijk:  Sectorwerkstuk, Biologie, Engels en Maatschappijleer 2.

Woensdag had ik 2 examens namelijk: Wiskunde en Aardrijkskunde.

Op woensdag was ik al om 13.00 uur klaar, maar we moesten tot 16.30 uur wachten omdat aansluitend de uitreiking was. We zijn tussendoor maar even een uurtje gaan bowlen om de tijd door te komen.

We moesten om 16.00 uur terug zijn om op tijd te zijn voor de diploma uitreiking.

Tot op het laatste moment was het enorm spannend want op school mochten ze niks zeggen.

Na jaren lang keihard werken kwam dan het verlossende woord: JE BENT GESLAAGD!

Ook voor wiskunde heb ik een 6 wat ik helemaal niet had verwacht, blijkbaar kan ik toch nog een beetje wiskunde.

Ik ga met vol goede moed naar mijn vervolgopleiding namelijk de opleiding juridische dienstverlening.

Mijn opleiding begint op 1 september dus nu geniet ik lekker van mijn vakantie!

Ik zeg weleens ‘’ Ik word de eerste ‘echte ‘ rijdende rechter want juridische dienstverlening heeft met recht te maken.

Examens!

Lees voor met webReader

Een late blog door alle examens.

Ik heb de afgelopen twee weken schriftelijke examens (centraal examens) gemaakt dat ging na mijn idee wel goed. Wiskunde vond ik het moeilijkst maar dat was ook mijn verwachting eigenlijk.

Ik heb dit jaar in 6 vakken examen gedaan, namelijk in Engels, Wiskunde, Aardrijkskunde, Maatschappijleer 2, Biologie en Rekenen.

Vorig jaar was ik al geslaagd voor Duits, Nederlands en Maatschappijleer 1, deze vakken heb ik met goede cijfers afgerond waardoor ik compensatie punten heb. Dit betekent dus dat ik twee vijven mag halen of één vier. Ik hoop dat het natuurlijk dat ik een zes of hoger heb. Maar het geeft mij zelfvertrouwen dat ik ook twee vijven of één vier mag halen.

Nu moet ik helaas alweer naar school om mondeling te gaan oefenen, ik baal hier af en toe enorm van omdat mensen die op een reguliere school zitten die ook examen hebben gedaan al vakantie hebben.

Gelukkig komen er ook nog een paar leuke dingen aan zoals een gala en we hebben gelukkig ook nog een hoop vrije dagen in juli 🙂

Ik heb mijn mondelinge examens medio juli dus dat duurt nog wel eventjes, ik heb mondelinge examens omdat ik staatsexamen doe, dat zit net even wat anders in elkaar dan een examen op een reguliere school.

Bij een reguliere school doe je schoolexamens en centraal examen. Bij schoolexamens heb je een aantal toetsen die meetellen voor je examens, het cijfer van de centrale examens en schoolexamens worden bij elkaar opgeteld waardoor je tot een cijfer komt.

Op een mytylschool doe je meestal staatsexamen dat bestaat uit centraal examen (schriftelijk) en mondelinge examens. Op een mytylschool is het zo dat het cijfer van het centraal examen en het mondelinge examen bij elkaar worden geteld waardoor je tot een cijfer komt.

Nu wordt het dus weer keihard trainen voor de mondelinge examens, ik hoop dat ik slaag en dat ik dan naar de opleiding Juridische dienstverlening kan zoals ik jullie eerder vertelde in mijn vorige blogs.

 

Aangenomen op de school van mijn eerste keuze!

Lees voor met webReader

Na lang wachten mocht ik op 16 maart jl. eindelijk op intake gesprek voor de opleiding Juridische dienstverlening. Ik vond dit heel erg spannend want de ANM test, een test die je capaciteiten meet en kijkt of je het gewenste niveau aan kan was bij mij niet zo goed uitgevallen. De test en de Mytylschool waar ik nu nog op zit gaven aan dat MBO niveau 3 beter bij mij zou passen omdat ik niet zo sterk ben in rekenen.
Ik heb de MBO school kunnen overtuigen dat ik er alles aan ga doen om rekenen zo goed mogelijk te oefenen. Want je moet namelijk ook een rekenexamen afleggen om de opleiding met een diploma te kunnen verlaten.
Na nog wat gesproken te hebben over de praktische zaken zoals het pakken van mijn boeken uit mijn tas e.d. kreeg ik te horen dat ik aangenomen was.
Ze hebben mij aangenomen omdat ik gemotiveerd ben en mij al een aantal keren heb laten zien op de betreffende MBO school. Ze zeiden ook, wij zouden willen dat er meer mensen waren die dezelfde sterke motivatie hebben als jij.
Nu ik aangenomen ben, heb ik nog meer motivatie om er honderd procent voor te gaan.
De school vertelde dat zij weinig ervaring hebben met mensen in een rolstoel. Dit vind ik eigenlijk heel gek want er zijn toch wel meer mensen in een rolstoel die een MBO opleiding willen volgen?
Voor de school is het een uitdaging en voor mij is het een uitdaging. Ik heb er echt enorm veel zin in.
Ik ben blij dat de MBO- school mij een kans geeft om te laten zien wat ik kan.
Ik hoop dat dit ook een positief beeld geeft aan anderen mensen met een beperking, als je echt wilt dan lukt het meestal ook.
Nu alleen nog mijn VMBO- TL diploma halen!

Mijn zoektocht naar een MBO-opleiding

Lees voor met webReader

Door Noortje van Lith

In 2010 mocht ik dan eindelijk naar de middelbare school, een jaar later dan gepland vanwege een operatie. Ik was heel blij dat ik eindelijk naar de middelbare school mocht, omdat ik op de basisschool geen uitdaging meer had.

Diploma
Ik heb de eerste vier jaar van de middelbare school goed doorlopen. Ik heb nu drie deelcertificaten, dit jaar ga ik voor een volledig VMBO–TL diploma. Ik ben voor één vak wel wat zenuwachtig namelijk Wiskunde, want daar ben ik niet zo sterk in. De rest van de vakken gaan mij gelukkig goed af.

MBO-opleidingen
Ik ben in het derde jaar al begonnen met het zoeken naar een MBO-opleiding, omdat ik nog niet zo goed wist wat ik wilde gaan doen. Ik was eerst heel erg gericht op een ICT-opleiding, maar ik kwam erachter dat je daarvoor een goede fijne motoriek moest hebben, je moet namelijk ook weleens een computer in en uit elkaar halen. Toen heeft de school waar ik nu (nog) op zit gezegd: ‘’je kunt ook iemand instructies geven hoe hij/zij de computer uit elkaar moet halen.’’ Ik heb er toen nog lang over nagedacht of ik dit wilde. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik dit niet wil, ik wil namelijk een opleiding die ik bijna helemaal zelfstandig kan doen. Nadat deze opleiding was afgevallen, ben ik gaan kijken op een open dag van een school bij mij in de buurt. Daar kwam ik een opleiding tegen die mij leuk leek, namelijk de opleiding Mediavormgever. Na een docent gesproken te hebben over deze opleiding heb ik hier ook van afgezien, voornamelijk vanwege mijn motoriek. Bij deze opleiding moet je namelijk weleens fotograferen en heel goed kunnen tekenen.

Mijn keuze
Een kennis van mij was ook op de open dag, zij zit al op deze school, zij doet de opleiding Juridische dienstverlening. Ik kreeg informatie over de opleiding van haar en een docent. Deze opleiding biedt wat ik wil en kan ik zelfstandig doen. Je moet bijna alle lesstof verwerken via een laptop en het is vooral een taalgerichte opleiding. Ik houd van regels en wat er in de maatschappij gebeurt houd mij bezig!
Ik heb mijzelf aangemeld bij deze opleiding. Nu is het afwachten wanneer de intakeprocedure van start gaat.

Ik ga ervoor!

Noortje