IN GEZELSCHAP

Lees voor met webReader

Door Gerdien Brinkman

Vanaf meer dan vier personen gaat het gegarandeerd mis: men gaat door elkaar praten. Ook vier personen of minder praten door elkaar, maar dat valt nog te corrigeren. “Jongens, één voor één, please” en dat doen ze dan –meestal-. Zelfs houden ze dat ook nog een tijdje vol.
Maar meer dan vier, nee dat gaat niet. Bovendien voel je je dan ook wel een ouwe zeurneus, telkens corrigeren en om aandacht vragen. Ik houd dan maar op te proberen het gesprek te volgen.
En het is verbijsterend hoe vaak mensen elkaar in de rede vallen, zinnen niet worden afgemaakt, en zo al pratende misverstanden ontstaan.
“Ik zei net toch dat…..”, “Nee hoor, dat ging over die andere keer dat……..”, “Nou maar ik vind…….”.

Pfrrr.

Eén keer werd er –met enthousiaste medewerking van anderen uit het gezelschap- een interessante draai aan gegeven. We zaten met zo’n tien (10!) mensen aan een picknicktafel. Het gesprek ging over Wilders, de IS, onthoofdingen en meer van dat leuks waarover iedereen wel een uitgesproken mening heeft.
Niet te volgen, dus.
Dat meldde ik maar weer eens en toen werd de “debatmethode “ ingevoerd. Je kreeg het woord als je je meldde met je hand omhoog; de voorzitter wees aan. Aangezien ik de NAH-er was, zat ik voor en wees aan.
Dat ging gedisciplineerd en was zeer geanimeerd. Men luisterde naar elkaar, ging in op argumenten, reageerde inhoudelijk zonder stemverheffing.
Zonder dat men het raar vond of gekunsteld.
Het was een heel andere manier van communiceren: het spel werd voor iedereen het middel om standpunten goed onder woorden te brengen.

Maar ja, dat doe je natuurlijk niet al te vaak. Je moet er het goede gezelschap en het juiste onderwerp van discussie voor hebben.
Verder: maar gewoon blijven vragen of mensen niet te veel door elkaar praten (vaak snappen ze het verzoek bèst, zo is mijn ervaring) en niet in een groter gezelschap van 4 vertoeven.

Mòcht je echter een keer in een verhitte, interessante discussie terecht komen: probeer de debatmethode eens!

gerdien

Geef een reactie