Rijbewijs? Voorlopig niet!

Lees voor met webReader

Door: Annika Korving

Ik heb ondertussen al een paar keer examen gedaan voor mijn rijbewijs. Helaas heeft dat nog steeds niet als resultaat dat ik mijn rijbewijs daardoor bezit. Op zich helemaal geen probleem, maar het begint ondertussen wel heel vervelend te worden. Vooral omdat iedereen roept dat ik wel instaat ben om mijn rijbewijs te behalen. Alleen het CBR is het op dit moment nog niet met hun eens en wie weet hoelang het nog gaat duren. En op het moment weet ik niet of dat moment er ooit nog gaat komen. Ik twijfel heel erg daarover.

Afgelopen maandag mocht ik weer op, dit keer om voor de vierde keer examen te doen. Mijn instructeur moest ’s ochtends al met een andere leerling waardoor hij wist welke examinator er was. Daar was ik op zich niet ontevreden mee, ik had hem de eerste en tweede keer ook gehad. Dus ik wist hoe hij was, dacht ik. Toen ik binnen stapte herkende hij mij (geen goed teken) en hebben we even zitten lachen. Omdat ik de procedure al kende zijn we meteen gaan rijden. Maar achteraf gezien hadden we beter nog even kunnen kletsen over het examen.

Ik rij het liefst heel zelfstandig, mijn instructeur geeft zodra we gaan starten aan waar we naar toe gaan en dan mag ik zelf plannen hoe we daar terecht komen. Dat werkt voor mij perfect. Ik kan mezelf een stukje duidelijkheid geven en dat geeft een hoop rust in het rijden. Ik geloof niet dat ik snel een stukje ga rijden zonder dat ik weet waar naar toe. Het enigste wat misschien kan voorkomen is dat ik halverwege de route ernaar toe wijzig door een file of zo. Maar op de bonnefooi ergens naar toe rijden zal je mij niet snel zien doen, want daar heb ik moeite mee.

Maar het CBR verwacht dat je er tegen kunt dat de route niet bekend is, je moet er tegen kunnen dat het later veranderd. Daardoor ging het afgelopen maandag eigenlijk op het terrein al mis. Hij gaf niet aan waar we naar toe gingen en bij het volgende kruispunt stond ik zelfs al stil toen ik de opdracht pas kreeg. Door zijn manier van doen werd ik onzeker en blijkbaar heb ik hem dat niet duidelijk weten te krijgen. Ik ging daardoor meer op de auto zitten met kijken en reed rustiger dan nodig omdat ik op het laatste moment van rijrichting wou kunnen wisselen.

Hij begon me zelfs af te snauwen en toen ik de stop-opdracht deed kreeg ik heel venijnig te horen dat ik wel moest wegrijden zodra het kon. Dat had ik niet begrepen en daarom nam ik de beslissing om te wachten op instructies. Toen we even later op weg waren naar de snelweg veranderde hij een paar keer de kant waar we op zouden gaan. Nadat ik aangegeven had dat ik het niet meer snapte kreeg ik met een snauw de rijrichting te horen. Ik was boos dat hij niet wat begrip-voller was als AA-examinator en moest mijn woede binnen houden.

Daarnaast parkeerde de examinator mij in een situatie waarvan hij vond dat ik in staat moest zijn om hem op te lossen. Maar ik overzag de situatie niet meer en werd bang. Daardoor reed ik bijna in op de tunnelmuur, een ingreep. Toen had ik het echt niet meer, ik riep keihard verdomme en begon te janken. Hij zei dat ik gefocust moest blijven, en toen ben ik gaan snauwen. Ik ben naar het CBR gereden heb de auto stilgezet en gezegd dat hij maar met mijn instructeur moest gaan praten omdat ik niet meer voor reden vatbaar was. Dat begreep hij.

Toen kwam de tranen pas echt, ik was voor het eerst in mijn leven doodsbang achter het stuur. Bang om een ongeluk te maken en nog banger dat ik nooit in staat ben om te autorijden. Maar het bangst ben ik om met het CBR weer door die tunnel te moeten. Ik wil die gene van het CBR nooit meer zien en dat terwijl ik een uur daarvoor eigenlijk nog opgelucht was dat ik een bekend gezicht en een aardig iemand zag (dacht ik). Dit was gewoon zo’n enge situatie dat ik gewoon bang ben om de auto in te stappen om verder te lessen want wie weet krijg ik hem wel weer.

Dat dit een situatie is die niet kan blijven bestaan besef ik dondersgoed, maar ik weet even niet wat ik hier mee moet. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jullie, andere mensen met hersenletsel, jullie rijexamen hebben behaald? Hopelijk hebben jullie tips want die kan ik even goed gebruiken!

Autorijden

Geef een reactie